To toppturer i Rondane utenfor skredfarlig terreng

Av Rondaneguiden

Rondaneguiden mener det ikke er graden av bratthet på nedkjøringen som avgjør hvor god naturopplevelsen på topptur blir. Fart, flyt, brede svinger og adrenalin er minst like tilstede i terreng slakere en 30 grader. Husk også at eventyret blir til underveis, ikke kun på vei ned. 

Toppturer er i vinden som aldri før og nordmenn ivrer etter å kaste seg utfor bratte fjellsider fylt opp til randen av himmelens gull. Mange er uvitende om hvilke usynlige farer som hersker under topplokket av pudder og har ikke nødvendig sikkerhetsutstyr.

Naturene har sine egne spilleregler, følger man ikke disse øker sannsynligheten for at man ikke kommer hjem igjen fra det som i alle tilfeller skulle være en god opplevelse. En vellykket topptur er et resultat av gode forberedelser, trygge rutevalg og gode vurderinger underveis.

Som en fast regel bør man alltid lese værmeldingen, de offentlige farevurderingene og bratthetskart før man legger ut på topptur. I tillegg bør alle som går på tur ha nødvendig vinterutrustning, kunnskap om kameratredning, bruk av skredsøker, spade, søkestang og hvordan man varsler redningstjenesten. 

De to toppene vi presenterer under kan nås uten å eksponere seg i terreng over 30 grader. De vanligste rutene forløper også for det meste i god avstand fra utløpssoner. Likevel kan snøskred gå om det er ferske snøskred rundt deg, drønnelyder i snøen, sprekker i snøen, stort snøfall, raske temperaturendringer, mye vann i snøen og vindtransportert snø.

Fremre Illmannhøe er en av de lettest tilgjengelige toppene i Rondane. På vinterstid starter turen på Mysusæter eller i Rondvassbu. Følg den stikka løypa fra Mysusæter, opp Tjønnbakken og mot Spranghaugen. En kilometer fra toppen av Tjønnbakken skjærer man av løypa og går nordøst over Flatfjellet. Fra her er det slak stigning mot toppen. Avhengig av snømengde kan man enten holde ryggen opp eller den slakere veien øst for toppen. Et lite parti på østsiden av toppen har 32 graders helning. Dette er en tur som for det meste går under 20 graders helning og byr ikke på den bratteste nedkjøringen. Likevel tar utsikten på toppen pusten fra de fleste. 

Veslesmeden er en kremtopp midt blant topp-paradiset i Rondane. Første etappe går fra Mysusæter til Rondvassbu, en tur på omtrent 10 km. Det kan lønne seg å bruke langrennski inn til Rondvassbu. Fra Rondvatnet går turen opp til Rondhalsen 1540 meter over havet. Videre opp i nordvestlig retning mot 1871-platået med en stigning fra 10 – 27 grader. Fra her ser du opp på toppen og snøen avgjør hvor langt du kommer på ski. Nedkjøringen gjør du samme vei som du gikk opp. Eventuelt kan man ta seg lenger ut mot Svarthåmmåren. Vær oppmerksom på at terrenget her er over 30 grader. 

 

FØLG OSS

Følg oss på sosiale medier og få meg deg naturen, friluftslivet, kursene og opplevelsene våre gjester tar del i.

KONTAKT OSS

  • 0047 94094004
  • post@rondaneguiden.no
  • Otta, Norway

TJENESTER

  • Guiding
  • Fjellkurs
  • Totalopplevelser
  • Sykkelutleie
  • Førstehjelp
  • Akuttmedisin